Ulubiony obiad, czyli przepis na makaron .

Każdy z nas ma ulubione danie, co to zje nawet w nocy o północy. W dzieciństwie u mnie było to spagetti bolognese, które przygotowywała mama. W latach 90' była to nowość kulinarna, więc mama często przygotowywała je, jako danie popisowe. Na obiadach u cioci Marysi zawsze czekałam na ciasteczka orzechowe a u cioci Bogusi na schabowe. Nikt nie robił ich tak jak one.

Kiedy już poszłam na swoje , owszem gotować umiałam. Mama zawsze pilnowała, abym pomagała w przygotowaniach, więc wiedzę i jako takie umiejętności wyniosłam z domu rodzinnego. Obiady serwowałam dość tradycyjne. Zupy, kotlety, makarony z sosami były codziennością. Na uroczystości często przygotowywałam pieczeń rzymską. 

Kiedy pojawiła się Zu jadłospis zubożał. Kotlety i rosołek non stop.


Parenaście lat temu u kuzynki skosztowałam makaronu z cukinią i łososiem w sosie śmietanowym. Było to tak obłędnie dobre, że prosiłam o dokładkę. Odtworzyłam przepis potem w domu i ku mojemu zdziwieniu wyszło równie dobre. Aromatyczne, "naczosnkowane" na maksa, po prostu przepychota.

Szczęka mi opadła, kiedy moje wówczas kilku letnie dziecko powiedziało "pycha" i kazało sobie robić kluseczki z białym sosem częściej niż rosół.

Tak więc i my mamy ulubione danie. I z przyjemnością robię je jako danie popisowe dla gości na mniejszych przyjęciach.Dziś podzielę się z Wami.

Makaron z cukinią i łososiem w sosie śmietanowym

Składniki:
dowolny makaron ( u nas tradycyjny długi, lub penne)
śmietana 18%
cukinia
wędzony łosoś (mogą byś tzw skrawki, dostępne w sklepie rybnym)
3 ząbki czosnku 

Cukinię wraz ze skórką kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy wraz z wędzonym łososiem. Gdy oba składniki będą rumiane, dodajemy śmietanę. Mieszamy do połączenia się składników. Solimy, pieprzymy oraz dodajemy 2-3 ząbki czosnku (starte). Całość gotujemy ok 5 min.
Według przepisu na opakowaniu gotujemy makaron.
Podajemy tak jak na poniższych zdjęciach. Smacznego.











Śmietankowy Dom

Autorka bloga:
Śmietankowy Dom – DIY • Livestyle • Handmade • Rękodzieło

6 komentarzy:

  1. Dzień dobry,
    Danie wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje. Mam tylko pytanie: jaka śmietana - słodka czy kwaśna? Pozdrawiam serdecznie, Inka

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam...to ja się częstuję przepisem....��

    OdpowiedzUsuń
  3. A da się czymś zastąpić łososia? Jestem uczulona :( Spróbuję z kurczakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam wszystkie składniki, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żebym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam te smaki i choć nie byłem fanem makaronów potwierdzam ze to bardzo fajnie się zgrywa! A teraz idę coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam! Spróbuję tego przepisu, bo akurat nie miałem pomysłu na dzisiejszy obiad.

    OdpowiedzUsuń